MARKKINARAKO

Joutsjärvi - Ruorasmäen kyläjulkaisu

Toukokuu 1995

(Internet-versiosta puuttuu valitettavasti kuvat ja osa mainoksista)

Valtuusto kävi kylässä


Ruorasmäen koululla kirjoitettiin maaliskuussa historiaa, kun kunnanvaltuusto kokoontui kyläkoulullamme. Virallisen kokouksen jälkeen järjestetyllä kyselytunnilla tuli ruodittua mm. maaseutualueiden asemaa kunnassa, terveyspalvelujen saatavuutta, koulun säilymistä ja matkailua.

Kyläläiset moittivat aiheesta kunnan johtoa ja virkamiehistöä aika passiiviseksi, mitä tulee maaseutualueiden elinkeinojen ja palveluiden kehittämiseen. Maidon ja muun ruoan tuotanto tulee säilymään vahvana kunnassa ja meidän kylällämme, mutta EU-Suomessa vain erikoistumisen, jalostuksen ja liitännäiselinkeinojen tuella. Suuria mahdollisuuksia on myös puun jalostuksessa, matkailussa ja käsityöläisyydessä, mutta ne vaativat suunnittelua, koulutusta, markkinointikanavia ja muuta yhteistyötä. Yksittäiselle yrittäjälle aloituskynnys voi olla liian korkea.

Lääkäripäivystyksen käyttö Joutsassa on ainakin toistaiseksi onnistunut, onhan matka täältä puolet lyhyempi kuin Mäntyharjuun. Jonkunlaiset lupaukset saatiin siitä, että kunta yrittää säilyttää tämän mahdollisuuden.

Koulun suhteen ennustettiin, että jyrkkä 14 oppilaan raja poistuu, ja päätösvaltaa siirtyy kuntaan. Valtuustosta löytyi sekä koulun puoltajia että niitä, jotka olisivat valmiit "säästämään" pois kyläkoulut. Tässä on syytä olla valppaana: "säästö" voi olla näennäistä ja mitä Pertunmaa olisi ilman eläviä kyliä ? Ainakin astetta ankeampi paikka.

Henrik Hausen
Kädessäsi on kolmas Markkinarako-kylälehti. Kiitokset ilmoittajille ja kirjoittajille !

Julkaisija: Joutsjärvi-Ruorasmäen kylätoimikunta

Puheenjohtaja: Henrik Hausen
Tiedottaja: Esko Kilpinen
Varapj, asuntovastaava: Pentti Ekman
Ravintolavastaava: Kaisa Tuomiharju
Sihteeri, nuorisotyö: Veikko Koskinen
Rahastonhoitaja: Lauri Tuominen
Jäsenet: Tuija Tonteri, Unto WiitalaTapahtumia:

8.-10.6.1995 Ollaan Mikkelin läänissä - suurtapahtuma Helsingin Senaatintorilla. Ruorasmäestä ovat mukana Wanha Talli ja Ompelimo Nuppu, kojussa n:o kolme Marttakahvion tuntumassa.

17.6 (?) Lauluilta. Kesäasukkaiden ja kyläläisten perinteinen lauluilta, tällä kertaa Wanhalla Tallilla Joutsjärventien varrella. Järjestää kylätoimikunta.

1.7 Rantakalailta. Vielä perinteisempi,kts.s.5.

16.7 Kukonkierros hölkkätapahtuma, kts.s.5.

5.8 Herkkujen yö - tapahtuma Wanhalla Tallilla.

Syksyllä ruistalkoot.


AJASSA PITKÄ MATKA AUTIOSTA LAMPILAAN

Olen suurella mielenkiinnolla lukenut parina viime kesänä olleet ansiokkaat kirjoitukset Ruorasmäestä ja sen asukkaista vuosikymmenten takaa. Siksi tekee mieleni jatkaa käytäntöä.

Omat varhaisimmat muistoni liittyvät läheisesti sotavuosiin, jotka Aution tuvassa olivat verrattain suruttomia. Harvoihin muistikuviin kuuluvat ohi marssivien sotamiesten harmaat rivistöt. Joskus pimennettiin ikkunat ja karbidilamppujen kanssa pelaaminen on myös jäänyt mieleen. Kylän tapahtumia voi kuitenkin seurata läheltä, sillä Haikulan Oton hoitama posti oli vastapäätä ja vähän aikaa se toimi myös Autiossa. Ihmisiä tuli ja meni ja joskus saattoi aistia, että posti toi jollekin huonoja uutisia. Postiauto matkustajineen juuttui joskus muutamaksi päiväksi, kun odotettiin auton kuntoon saamista. Mihinkäs ihmiset majoitettiin, ellei Aution tuvan penkeille ja lattialle. Toinen tärkeä yhteys oli puhelinkeskus. Pääsin jonkin verran kokeilemaan Sentraali-Santrana oloa, missä myöskin oli omat pienet huvinsa !

Tärkeä lähellä asunut henkilö oli Murtosen Väinö, joka toimi myös valokuvaajana. Muistan, kuinka jännittävää oli, kun hän piiloutui mustan kankaansa sisään. Sen johdosta, että Väinö vaikutti niin lähellä, on lapsuudesta jäänyt edes joitakin valokuvia.

Melko tapahtumaköyhiin päiviin toi eniten mielenkiintoa tie - sen läheisyys. Jo kaukaa näki, milloin Marjomaan Arvi hevosineen oli liikkeellä. Pienen Annin - eli Tytön kuten kasvattipoika Matti häntä kutsui - tunnisti jo kaukaa. Yleensä hän poikkesi kauppareissullaan myös Autiossa. Puhetta tuli ja kovaa iskien suoraan asiaan. Muistan eräänkin kerran, kun kotonamme oli ompeluseurat. Isämme sattui olemaan silloin sairaalassa saatuaan sydäninfarktin ja Anni oli saanut lainaksi isämme silmälasit. Tyytyväisenä laseihin hän toikaisi: kun se Kalle kuolee, antakua nämä lasit minulle. Seurasi hetkeksi pysähtynyt hiljaisuus. Jotenkin on jäänyt mieleen, että veljeni Kalevi olisi ollut Annin erikoissuosiossa. Niinpä hän oli aidon utelias näkemään Kalevin nuorikon. Kun hän sattuikin olemaan ensikäynnillään autossa Aution pihalla Annin tullessa paikalle. tokaisi Anni: tuu pois sieltä autosta, että minä niän sinut !

Sotavuodet toivat myös karjalaiset evakot. Meille asettui ensimmäiseksi Haakanan perhe. Se oli vilkasta aikaa. Mieleen on jäänyt kuin ihmeenä, kuinka Antti tuli tietä pitkin paljon muun joukon jälkeen lehmäänsä talutettuaan ties mistä asti. Voi sitä onnen päivää, lähinnä tietysti Idalle. Olihan Ida kyllä muutenkin iloinen ja vilkas rallattelija ja hyvä karjalanpiirakantekijä. Moisista herkuista ei ennen tiedettykään.

Ajan henkeen kuului, että silloin tällöin oli liikkeellä myös mustalaisia. Kun he illansuussa tulivat milloin ninkinsuuruisen kuorman kanssa ja pyysivät yösijaa, ei heitä muistamani mukaan koskaan käännytetty takaisin yönselkään vaan jonkinlainen yösija järjestettiin.

Suuren vaikutuksen teki Pertunmaan kuuluisa pappi Aarne Kalliala poiketessaan talossa. Jos oli Haikulan Otto pitkine partoineen ja sakariiniliuospulloineen pelottava hahmo, oli sitä myös ahkerasti karttakeppiä heiluttava opettaja Toini Virtanen. Se joutui käyttöön varsinkin, kun Poutiaisen Ville piti ajaa ulos luokasta. Oli suorastaan ihmeellistä, kun viimeisenä kouluvuonna tuli opettajaksi nuori ja viehättävä Viivi Perälä.

Tuomalan Lyylissä meni mukanaan viimeinenkin sukupolvensa edustaja ja kylän suuri vaikuttaja. Mielenkiintoinen henkilö oli varmaan myös Lampilan Sanni, jonka jalanjäljille pääsin oltuani kylästä poissa lähes neljäkymmentä vuotta. Varsinkin alkuvuosina kuulin usein kerrottavan, millaista oli "Sannin aikaan". Mielelläni kuulisin lisää! Ehkä jossain laatikoitten pohjalla olisi joku valokuva !

Hyvää alkavaa kesää Ruorasmäkeen toivoo
Lampilan emäntä


UUSIA TUULIA MATKAILUN PURJEISIIN

- Elämyksiä, rantakahvila ja kotieläinpiha

Kylämme luonto luo matkailulle hyvät lähtökohdat. Kankaat, suot, lukuisat vesistöt ja kulttuurimaisemat tarjoavat luontoelämyksiä yllin kyllin. Luontoretkeilyä tukemaan ja ohjaamaan on kylätoimikunta suunnitellut reittien laatimista ja nuotiopisteiden rakentamista sopiviin paikkoihin. Tänä kesänä on tarkoitus lähteä liikkeelle rakentamalla puitteet kolmeen paikkaan. Isollasuolla oleva Haukkasaarikko tarjoaa oivat mahdollisuudet marjastukseen ja mm. lintujen tarkkailuun. Toinen nuotiopaikka sijaitsisi Lylyksen tien varrella kuivalla kankaalla parin vuoden takaisten eräsavujen paikalla. Vastoniemi Suonteen rannalla tarjoaa mahdollisuudet jopa nuotan vetoon.

Vastoniemeen kesäkahvila

Kyläläisille tuttuun rantakalaillan paikkaan on tulossa jatkuvampaa toimintaa. Suonteen Vastoniemeen on Mattilan perhe suunnitellut kesäkahvilaa. Tarvittavat suunnitelmat on tehty ja muutostyöt ovat hyvässä vauhdissa. Paikka on tarkoitus avata kesäkuun alussa, kunhan luvat astuvat voimaan ja valitusrumbalta säästytään. Kahvilatoiminnan lisäksi järjestettäisiin nuotanvetonäytöksiä, kalastusta ja jopa tanssia.

Wanha Talli Joutsjärvelle

Kevään korvalla Joutsjärven tien laidalla Marjomaan mäeltä on kuulunut hillitön vasaran pauke. Perinteikkääseen pihapiiriin on muuttamassa Hartosenpäässä toiminut Wanha Talli. Tallin emäntä Sinikka Seppänen kertoo, että kotieläinpiha on toiminut kolme kesää, ja tarkoitus on nyt isommissa tiloissa laajentaa toimintaa. Talli tarjoaa monipuoliset palvelut kyläläisille ja lomalaisille. Runkona on yli 100 eläimen kotieläinpiha: lampaita, vuohia, poni, porsaita, lintuja ... Kaikki eläimet ovat niin kesyjä, että lapsetkin uskaltavat tutustua niihin ja koskettaa niitä. Tallilla on käynyt myös mm. kehitysvammaisten ryhmiä terapiamielessä. Talon iso tupa on tarkoitus säilyttää sellaisenaan ja siellä tarjotaan ruokaa ympäri vuoden. Leipää ja ruoka-annoksia voi myös ostaa mukaansa. Suunnitelmissa on myös erilaisia tilaisuuksia, navetan vintillä on jopa tanssiparketti!

Omasta lampaan villasta jalostettuja kudonnaisia ja neuleita sekä metallisia tuuliviiriä myydään paitsi tilalla myös Talvikissa ja mm. kesäkuussa Helsingissä järjestettävässä Ollaan Mikkelin läänistä- tapahtumassa. Toiminta rahoitetaan eläinten esittelykierroksesta perittävällä pääsymaksulla, mutta syömässä voi toki käydä muutenkin. Muuton jälkeen Wanha Talli avaa ovensa yleisölle kesäkuun alussa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

HH / EeKooRUORASMÄEN
KYLÄKAUPPA
PALVELEMME KESÄAIKAAN
ma - pe 9 - 17
la 9 - 14
su 10 - 14
tarvittaessa klo 20:een
(mikäli olemme kotona)
puh...

RUORASMÄKI MUKAAN LOMA-ASUKASPROJEKTIIN

Joutsjärvi-Ruorasmäen kylätomikunta on ilmoittautunut mukaan valtakunnalliseen vapaa-ajan asumista kehittävään hankkeeseen.

Valtakunnallisen hankkeen tarkoituksena on muun muassa noin miljardin markan ostovoiman siirto lomapaikkakunnille ja loma-asuntojen käyttöajan pidentämiseen ympärivuotiseksi. Hankkeella pyritään myös hyödyntämään lomalaisten osaamista kylissä ja kunnissa sekä luomaan erilaisia yhteistoimintaverkkoja lomalaisten ja paikallisten välillä. Projektin päämaja sijaitsee sisäasiainministeriön saaristoasiain neuvottelukunnassa ja mukana ovat mm. ympäristö- sekä maa- ja metsätalousministeriöt, maakuntien liitot, maaseutuelinkeinopiirit, kuntaliitot ja MTK.

Kylätoimikunnan tehtäväksi tulee esimerkiksi erilaisten viriketilaisuuksien ja kontaktien järjestäminen. Kampanja-aika on 1995-96. Toivottavasti saamme hankkeesta uutta säpinää kylällemme.

Esko KilpinenArvoisat joutsjärveläiset
ja ruorasmäkeläiset,
perusasujat ja kesäasukkaat
Marjan
hoitohuone
palvelee teitä hierontahoidossa
Ruorasmäen koululla
joka perjantai klo. 12.00
lähtien, ajanvaraus välttämätön,
puh...
Terveisin
Marja Kousa

KYMMENES RANTAKALAILTA HEINÄKUUSSA

Heinäkuun ensimmäisenä päivänä järjestetään järjestyksessään kymmenes rantakalailta Suonteen rannalla. Luvassa on perinteiset "rantakalakuviot" ja vähän uusia mausteitakin. Tapahtuman järjestää tuttuun tyyliin Ruorasmäen kalastuskunta ja J-R:n kylätomikunta.

Kisailijat lupaa ...

KAIKILLE KUNNON NAISILLE RUUSU

Heinäkuun 16. päivä juostaan Ruorasmäessä järjestyksessään kymmenes Kukonkierros-hölkkä. Reitti on tuttu ja turvallinen 7,5 km matka. Sarjoja on T/P16 - M55:siin, hölkkäsarja ja joukkuekisa (3 hlöä). Kaikkien osanottajien kesken arvotaan matka tai esine. Juhlakisan kunniaksi kisan järjestäjä Ruorasmäen kisailijat lupaavat ekstrana kaikille hölkkään osallistuneille kunnon naisille ruusut.

EeKoo.Kansanedustaja Kari Uotila:

Ymmärrän viljelijöiden tuskan ja kiukun

Tavoitan tuoreen kansanedustajan Kari Uotilan puhelimeen ulkomaanmatkan ja ryhmäkokouksen jälkeen eduskunnasta.
Taustalla puhuu ministeri Liisa Jaakonsaari lisäbudjettiasiaa.

Olet kotoisin täältä Joutsjärven kylältä Mäkelän tilalta.

- Kyllä. Kävin kansakoulun alaluokat Joutsjärven ja yläluokat Ruorasmäen koululla. Erityisesti on jäänyt mieleen jalkapallon peluu ja hyvät ystävät. Pienestä koulusta oli vaikeaa päästä oppikouluun, itse jäin pääsykokeissa pisteen päähän ja lähdin Heinolaan ammattikouluun levyseppä-hitsaaja-linjalle. Vuosi oli 1975 ja olin silloin 15-vuotias. Kaksivuotisen ammattikoulun jälkeen lähdin jatkamaan Helsinkiin telakan ammattikouluun. Silloin 70-luvun alussa täällä tuntui niin selvältä hakea opiskelemaan ja mennä teollisuuteen töihin. Tekniikka ja varsinkin metalliala kiinnostivat. Silloin oli työtä tarjolla, olisin päässyt myös Tampellalle ja varmaan muuallekin. Nykyisin on monilla nuorilla mutkikkaampaa: enemmän valinnanvaraa elämänuran suhteen mutta myös vaikeampaa, esimerkiksi työnsaanti.

Entä miten tulit mukaan yhteiskunnalliseen toimintaan ?

- Ammattiyhdistykseen oli luonteva liittyä. Telakoilla oli aika yhtenäiset porukat. Jälkeenpäin tuntuu hassulta selvä jako: Turussa oltiin taistolaisia ja Helsingissä enemmistöläisiä. Sitten lähdin mukaan myös nuorisopolitiikkaan ja Espoon kunnallispolitiikkaan. Työväen urheiluliitossa TUL:ssäkin olen toiminut aktiivisesti. Telakan työläisporukka jättää jälkensä ajattelutapoihin...

Mitä mieltä olet maaseutuasioista ?

- Tunnen suurta kiintymystä Pertunmaahan ja Joutsjärvelle. Vanhempanihan asuvat siellä kesäkaudet ja käyn usein Mäkelässä perheeni kanssa. (Viimeksi kun näin Karin, hän oli viettänyt pääsiäistä täällä ja jäänyt autolla kiinni yllättävään lumisateeseen kun olisi ollut kiire eduskuntaan..) Olemme tehneet pientä remonttiakin. Maaseudun säilyminen asuttuna on erittäin tärkeä asia. Maaseutua pitäisi vain kehittää laajemmin. Ehkä maa- ja metsätalousministerin sijaan pitäisi olla maaseutuministeri. Tarvittaisiin uusia ideoita. Olisi tärkeä, että maaseutu voisi taas tuoda kansantalouteen plussaa...

- Hemilän linjaan olen tietysti hallituspuolueen (vasemmistoliiton) edustajana sitoutunut, mutta itse painottaisin kyllä perheviljelyä ja esim.. luomutuotantoa kovan tehokkuuden kustannuksellakin. Ymmärrän sen tuskan ja kiukun mitä viljelijät tuntevat kun nyt luvatuistakin eduista luisutaan. Tosin nythän viedään muiltakin ryhmiltä ja pakon edessä - olen saanut sen käsityksen, että muuten voi olla edessä vielä pahempikin romahdus.

Mitä muita terveisiä sinulla on kotikylälle ?

- Olen ollut kuusi kertaa mukana Kukon kierroksen hölkällä, ja kun ensimmäisten onnittelusähkeiden joukossa valintani jälkeen oli Kukon kierroksen järjestäjien sähke, se lämmitti. Kiitos siitä. Muutenkin tällainen kylätoiminta on mielestäni erittäin tärkeä.

- Vaalikiertueen aikana täällä Uudellamaalla tuli monia entisiä Pertunmaalaisia juttelemaan ja siitä olen hyvin iloinen. Minuun saa ja pitää ottaa yhteyttä, palautetta ei tässä työssä saa koskaan liikaa. Kylään saa tulla vaikka olen lomallakin, kun tiedätte että liikun sielläpäin!

Henrik Hausen* Aito vanha maalaismiljöö
* Tuvassa ruokailu * Ateriapalvelu päivittäin
* Kotileipää * Lämmintä ruokaa
* Käsitöitä myös mukaan
Marjomaantie, Ruorasmäki, p. ..
* Ympäri vuoden
Kotieläinpiha


Rautalankaa Ruorasmäessä

Rockin soittaminen ei ole maatalon isännälle niitä tavallisimpia harrastuksia. Senpä vuoksi kävin jututtamassa Ruorasmäen Myntin taloa isännöivää Lasse Ahtiaista ,joka on kymmenisen vuotta sitten aloittanut kitaransoiton, aluksi kansalaisopiston piirissä akustisesti ja nyttemmin on kaveripiiristä muodostunut bändi, The Magnets. Lasse soittaa yhtyeessä kitaraa ja laulaa, joutsjärveläinen Janne Reima soittaa myös kitaraa, Jukka Päri Joutsasta soittaa rumpuja ja Rantalan nuori isäntä Pertunmaan Kaupinkylästä ,Eero Jaakkola, soittaa bassoa. Esiintymisiä kokoonpanolla on ollut kymmenkunta Joutsassa ja Pertunmaalla. Ohjelmisto koostuu rautalankatyyppisestä menosta, mukana on suosikkikappaleita 60-,70- ja 80-luvun varrelta. Lasse ja Eero ovat myös itse tehneet instrumentaalibiisejä.

- Tämä musiikkiharrastus on hyvä vastapaino työlle, tosin välillä sormet ovat jäykät työnteon jäljiltä. Ehkä vielä reilut kymmenen vuotta sitten vähän oltaisiin ihmetelty rokkaa-

vaa maanviljelijää, puhumattakaan sitä edeltävistä vuosikymmenistä. Tällä hetkellä minusta tuntuu että soittaminen on harrastus muiden joukossa ,toteaa Lasse.

- Ei minulla ole mitään haitarimusiikkiakaan vastaan, se sopii erittäin hyvin omiin tilaisuuksiinsa. Pertunmaallakin on hyviä tanssimuusikoita riittävästi , en ole itse innostunut soittamaan sentyyppistä musiikkia.Enkä ole oikein kunnolla opetellut nuotteja mikä varmaan tanssimusiikissa on tärkeämpää kuin rockissa. Opettelemme soitettavat kappaleet korvakuulolta suoraan levyltä.

Lassen mielimusiikkia on muun muassa Shadowsien ja kotimaisen Agents-yhtyeen tuotanto. Muita suosikkeja ovat Rollarit ja muut 60-luvun kovat nimet. Myös Hassisen Kone ja Eput löytyvät levyhyllystä.

-Esiintyminen jännitti tietysti alkuun kovasti, ensimmäistä keikkaa varten emme edes olleet kovasti harjoitelleet. Kun se sitten sujuikin mukavasti, saatiin lisää intoa jatkaa eteenpäin. Parasta tässä harrastuksessa onkin taitojen kehittäminen ja yhdessäolo.

The Magnets harjoittelee talvisaikaan viikottain Joutsan nuorisotalolla. Kunhan joutsalainen rumpali lähiaikoina saa ajokortin, voi yhtye pitää treeninsä myös Pertunmaan nuorisotalolla.

-Vielä emme ole päässeet tienaamaan eikä se nyt niin päämääränä olekaan. Ei tästä ole tarkoitus esimerkiksi sivuelinkeinoa kehittää, kertoo Lasse, joka ammattitoveriensa tavoin jätti viime viikolla kunnanvirastoon nivaskan EU-papereita. Lasse ihmettelee:

- Miksi näin valtava byrokratia! Se tuntuu suorastaan askeleelta taaksepäin. Suomessa ollaan vielä niin hirveän tarkkoja joka kaavakkeen kanssa ja tehdään lisää pykäliä. Kaikki työ on lisäksi sysätty ylätasolta alas kunnille.

- Ikävää on sekin, että tuottajahinnat kyllä ovat laskeneet, mutta kuluttajahinnat eivät alkuunkaan samalla tavalla.

- Jos vielä tieavustuksetkin häviävät, niin tulee tunne, että halutaan ajaa ihmiset pois maaseudulta. Mutta on elettävä päivä kerrallaan, eipä täällä ole ennenkään niin leveästi eletty ja kuitenkin on pärjätty!

Eeva Hallivuori


MAATILAT MARKKINOIVAT
Kesälauantaisin klo 10-14
SUORAMYYNTITUPA
Joutsa , Uimaniemi
puh. ..


MÖKKILÄINEN/KYLÄLÄINEN
Tarvitsetko erilaisia työpalveluja,esim:
Tien lanausta / aurausta
Pihan kunnostusta
Rakennusten korjausta
Varastosta myös multaa,
pilkkeitä, puutavaraa
Luotettavaa paikallista palvelua
Soitellaan !
LASSEN MÖKKIPALVELU
MÖKKIVUOKRAUS RIKSMANNI
Sähköistetyt maatilan lomamökit vuokrattavana
Eila ja Lauri Tuominen
P.947- 884 571, 9400- 318 374


ANTINNIEMEN KAIVURIT ky
- maankaivut
- kuormaukset
- salaojitus traktorikaivurilla
puh. ..

Paperin keräys


Jätteiden lajittelu on nyt päivän sana. Lasijätteiden keräilylaatikko on kirkonkylässä, ongelmajätteet on vietävä kunnan varastolle sovittavana aikana (keräysautokin kiertää vuosittain) mutta papereistaan pääsee eroon täällä omallakin kylällä. Keräyspaikka on punainen lato Rantolahdentien varrella, Ylä-Mäkelän tienhaaran vastapäätä.

Paperin tuotto menee Pertunmaan seurakunnan lähetystyön hyväksi.

Jätepaperiksi kelpaavat : sanomalehdet, aikakauslehdet sekä paperi- ja manillanarut nippujen ympärillä.

Tähän keräykseen eivät kelpaa: pahvilaatikot, paperisäkit, muovinarut ja kirjekuoret , joten niitä tulisi ainakin välttää.
9

TILAUSAJOT
Nykyaikaiset bussit
Kokeneet kuljettajat
Kysy lisää...
puh. ..
ITÄ-HÄMEEN LIIKENNE

OMPELIMO NUPPU
* LASTEN KÄYTTÖVAATTEITA
* KOKOJA 60 -120
* MYYNTI TALVIKISSA JA KOTOA
* MYÖS TILAUKSESTA
EEVA HALLIVUORI   689 676

TÄNÄ PÄIVÄNÄ
ON TÄRKEÄÄ,
ETTÄ PANKKISI ON
TURVALLINEN JA LUOTETTAVA
* AINOA PAIKALLINEN
* TUTTU JA TURVALLINEN
KOITIN-PERTUNMAAN
OSUUSPANKKI
Koitti (918) 169 251
Pertunmaa (956) 681 341

KYLÄPALVELUT TOIMIVAT KESÄLLÄKIN


Vajaan parin vuoden ajan kylällämme on ollut vireillä Toimivat kylät hanke. Yhtenä toimintamuotona on ollut koululla toimivat hierojan ja parturin palvelut. Hierojan toimintapäivä on perjantai ja parturin lauantai. Varaukset hieroja Marja Kousa p. 680 201 ja parturi Seija Kilpinen 681 655.

10 pisteen vihje: Tarjoa "keväthuoltona" lähimmäisellesi, tuttavallesi tai naapurillesi ko. palvelujen lahjakortti ja käytä itsekin palveluja.

EeKoo
 
Sähköasennukset, -korjaukset,
-suunnitelmat
T:MI SÄHKÖVESA
Vesa Kämppi
19430 Pertunmaa
Puh. 956-681 552 auto 949-355 918


neuleita
10 vuoden kokemuksella
myös tilaustöitä
Aune Penttinen
Tasalantie 142a
19460 Ruorasmäki
puh. 956- 689 579
 

TAKSI-BUSSI
PETTER KÄRKKÄINEN
p. ..11

 

T U O T E-  J A  P A L V E L U H A H E M I S T O 1995


*** Suosi paikallisia palveluja ! ***

Huom! vanhentuneita tietoja (1995)

SEKALAISET PALVELUT puh.

-Valokuvaukset Alpo Penttinen 689 579

-Hierontapalvelua Jouko Nousiainen

-Käännöksiä, tulkkausta ruotsi-suomi-(englanti) Henrik Hausen 689 676

-Hanurimusiikkia Eero Saloranta 689 537

-Autokorjaamo Tuomo Latvanen

-Puhtaaksikirjoitukset , faksit mikrolla Henrik Hausen 689 676

-Pienkoneiden korjaukset ja hitsaustyöt Lauri Tuominen 947-884571

MATKAILUPALVELUT

-Taksi Petter Kärkkäinen

-Mökkien vuokraus Eila ja Lauri Tuominen 947- 884 571

-Mökkien vuokraus Mauno Mattila 947- 884 526

-Kotieläinpiha Maria ja Veikko Koskinen

-Kotieläinpiha Wanha Talli, Marjomaantie

-Nuotanvetonäytökset Mauno Mattila 947-884526

-Ateriapalvelu, lämmintä ruokaa myös mukaan Wanha Talli

-Tilausajot Itä-Hämeen Liikenne

-Persoonalliset yhden yön visio- ja toiviomatkat Esko Kilpinen 689 592

TYÖPALVELUT

-Puunkaadot tonteilta Lauri Tuominen 947-884571

-Metsurintyöt Kalevi Salomaa

-Metsänraivausta Pentti Ekman

-Metsätyöt, puiden pilkkominen Jouni Ahvenainen 689 576

KONEPALVELUT

-Kaivinkoneurakoinnit Antinniemen kaivurit ky k. 956- 680 359, 680 176,

-Traktorityöt ym. työpalvelut Lauri Tuominen 947-884571

-Lumenlinkous Lasse Ahtiainen 689 541

-Koneurakointi traktorilla, lumenlinkous Timo Saaritsa 689 511

-Lumenlinkous, lanaus, puutavaran kuljetus Veli Lahtinen 689 507

-Kaivinkonetyöt, traktorityöt, kivenporaukset Erkki Elovirta 689 636, 680 322

-Traktorityöt Tarmo Palsa

-Kaivinkoneurakontia, aurausta, lanausta ja puutavaran lähikuljetusta Kari

Hynninen (918) 169 179

-Puutavaran lähikuljetusta, aurausta Hannu Hokkanen 689 540

RAKENNUS JA KIINTEISTÖPALVELUT

-Lassen mökkipalvelu Lauri ja Eila Tuominen 947-884 571

-Rakennussuunnittelu, vast.mestarin tehtävät, kiinteistöjen pesu ja maalaukset T:mi JarEkom

-Pikkuremontit ja muuraukset Jorma Pöyry 689 609

-Sähköasennukset,-korjaukset Ym. T:mi Sähkövesa

-Pihatyöt, Rakennuspalvelua ym. Erkki Elovirta 689 636, 680 322

-Pienimuotoiset rakennustyöt, peruskorjaukset ja hirsityöt Tarmo Palsa

-Hirsikehikoita ja pihakalusteita käsityönä Pentti Ekman12

KYLÄPALVELUT KOULULLA

-Hieronta ja terapiapalvelut perjantaisin Marja Kousa var.

-Kyläparturi koululla lauantaisin klo. 10-16, var.

KAUPPA- ja PANKKIPALVELUT

-Ruorasmäen kyläkauppa

-Riitan Kioski Pertunrinne, kirkonkylä

-Suoramyyntitupa Joutsa, Uimaniemi 947- 884 504

-Koitin-Pertunmaan OP Koitti (918) 169 251, Pertunmaa 681 341

KONEVUOKRAUSTA

-Nelivetomönkijä + peräkärry, moottorikelkka Mauno Mattila 947- 884 526

-Puutarhajyrsin, betonimylly Henrik Hausen 689 676

POLTTOPUITA

-Halkoja, pilkkeitä Pentti Komppa 689 516

-Pilkkeitä, halkoja Lauri Tuominen 947- 884 571

MAITOTUOTTEET

-Maitoa Pentti Komppa 689 516

-Maitoa Matti Suuronen 689 513

-Maitoa Lauri Tuominen

-Maitoa Erkki Elovirta 689 636 , 680 322

VILJATUOTTEET

-Hapanleipää tilauksesta Elli Tuomiharju 689 642

-Jauhoja Hannu Tuomiharju 689 502

-Leipäviljaa Matti Suuronen 689 513

-Leivonnaisia, sahtivierrettä tilauksesta Ruorasmäen kyläkauppa

-Sahtivierrettä tilauksesta Asko Syväniemi 689 586

-Kotileivonnaiset Wanha Talli

PUUTARHATUOTTEET

-Taimia Ruorasmäen kyläkauppa

-Mansikoita Veikko Koskinen 689 685

-Hunajaa, vihanneksia, Henrik Hausen, Eeva Hallivuori 689 676

KÄSITYÖT

-Koneella valmistetut neuleet Aune Penttinen 689 579

-Lasten trikoovaatteita ym. , talvella myös mittatilausompelua, Ompelimo

Nuppu, Eeva Hallivuori 689 676

-Lampaanvillasta kudonnaisia ja neuleita, met. tuuliviiriä Wanha Talli

MUUT TUOTTEET

-Puutavaraa Lauri Tuominen 947- 884 571

-Turvelantaa Veli Lahtinen 689 507

-Karjan (myös hevosen) lantaa Hannu Tuomiharju 689 502

-Multaa Erkki Elovirta

-Ruokamultaa Aimo Pesonen

-Multaa Lauri Tuominen

Huom! vanhentuneita tietoja (vuodelta 1995)

Takaisin alkuun

Takaisin etusivulle