JOUTSJÄRVI-RUORASMÄEN KYLÄTOIMIKUNTA / KYLÄYHDISTYS RY

TOIMINTAKERTOMUS 2000

Kulunut vuosi oli kylätoimikuntamme 12:s toimintavuosi. Syksyllä päätettiin rekisteröidä kylätoimikunta kyläyhdistykseksi, jonka hallitus sanotaan kylätoimikunnaksi.

KYLÄTOIMIKUNTA: Puheenjohtaja Esko Kilpinen Varapuheenjohtaja Jyrki Nurminen. Sihteeri ja rahastonhoitaja Henrik Hausen. Ravintolavastaava Eila Tuominen. Huvijaostovastaava Neija Lepistö. Muut jäsenet Veikko Koskinen, Esko Tuomiharju ja Timo Särkkä.

TILINTARKASTAJAT: Tilintarkastajina ovat toimineet Eeva Collan-Ahtiainen ja Lasse Ahtiainen. Varalla Kaisa ja Hannu Tuomiharju.

KOKOUKSET: Kyläkokoukset pidettiin 30.3 ja 14.11, jälkimmäinen oli myös Joutsjärvi-Ruorasmäen kyläyhdistys ry:n perustava kokous.

TOIMINTA:

27.1 Hirvilahden satamahankkeen suunnittelukokoukset kylätalolla.

8.2 Osallistuttiin Suonteen väylähankkeen suunnitteluun Joutsan kunnantuvalla.

20. ja 22.2 Kylältä kuvaa ja haastattelua maaseutuasumisesta TV:n ympäristöuutisissa.

7.-15.3 Hirvilahden laiturin rakennustalkoot.

23.3 Kylätoimikunnan kokous.

30.3 Kyläkokous. Valittiin kylätoimikunta ja suunniteltiin toimintaa, mm. Hirvilahden laiturihankeen loppuunsaattamista. Valittiin toimikunta valmistelemaan kylän historiikkia.

1.4 Kylän trubaduurin Erkki Salmisen sävellyskonsertti kirkonkylän Nuorisotalolla. Esiintyjinä useita kyläläisiä ja kesäasukkaita. Sali täynnä innostunutta yleisöä.

8.4 Maaseudun hanketoimintaa esiteltiin Helsingin kaupungissa Maaseudun menestystarinoita –tilaisuudessa. Kylältä kahden hengen edustus sekä käsityöläisten tuotteita.

4.5 Kylätoimikunta. Järjestäytyminen (työnjako), kevään ja kesän toimintaa.

7.5 Hirvilahtihankkeen loppukokous Unto Wiitalan kesäasunnolla.

17.5 Pertunmaan kylien neuvosto kokoontui Kuortin ABC:n kahvilassa.

25.5 Historiikkitoimikunnan järjestäytyminen ja työn aloitus.

27.5 Kesän avaus: avoimet ovet Maggin luontaisissa ja illalla samassa paikassa Majasten ja kylätoimikunnan järjestämät tanssit.

1.7 Rantakalailta ja tanssia Hirvilahdessa. Osanottajia 147 maksanutta ja lisäksi lapsia ja järjestäjiä eli enemmän kuin vuosiin.

12. ja 21.7 Kylätoimikunta osallistui "Voihan Fanny" laulunäytelmän järjestelyihin. Näytelmä oli taas suuri yleisömenestys.

16.7 Ruorasmäen kisailijoiden järjestämä Kukon kierros keräsi taas hölkkäväkeä ympäri Suomea.

28.7 Maggin luontaisten järjestämä ilta keräsi pienen joukon kyläläisiä laulamaan ja kuuntelemaan kylän musikanttien soitantaa.

11.8 Nuorten kerhon saunailta Lylyksen rannassa.

12.8 Näytelmän näyttelijöiden ja toimitsijoiden kokoontuminen Kaivolassa Hausen/Hallivuori luona. Keskusteltiin näytelmäporukan järjestäytymisestä mutta lopullisia päätöksiä ei tehty.

10.9 Kylätalon pihahankkeen suunnittelu aloitettiin.

31.10 Kylätoimikunta. Esillä mm. kolme vesistöhanketta: Haukilammen, Kutemin ja Lylyksen rantojen omistajat ovat järjestäytymässä järviensä kunnostusta varten. Esko Kilpinen on avustanut ympäristökeskusta hankkeiden yhteenniputtamisessa.

14.11 Kyläkokous jossa päätettiin perustaa rekisteröity kyläyhdistys, tiedotetiin järvien kunnostushankkeista ja keskusteltiin maantien liikennekurista. Hyväksyttiin kylätalon pihasuunnitelma, jonka toteutus jää ensi keväälle.

18-19.11 Valtakunnalliset kylätoimintapäivät, Sotkamo. H. Hausen edusti siellä kylää.

8.12 Puurojuhla koululla. Joulupuuron lisäksi yhteislaulua ja kinkkuarvonta.

HANKKEET:

Hirvilahden satamahanke saatiin vietyä loppuun ja hyväksyttyä Pomo-ryhmässä. Kylätoimikunnan rahoitusosuudeksi jäi 4 100 mk rahaa ja lisäksi suuri määrä talkootyötä. Laiturin hallinta siirtyi osakaskunnalle.

Kylällä on vireillä kolme vesistöjen kunnostushanketta, johon saadaan ympäristökeskuksen tukea.

Kylähistoriikin kirjoittaminen laitettiin alulle. Kyseessä on monivuotinen hanke, johon myöhemmin voidaan hakea rahoitustakin.

Kylätalosta on kehittynyt mm. järjestöjen toimipiste arkistokaappeineen ja kopiokoneineen sekä nuorten kerho- , jalkapallo- ja pingistila. Kylätoimikunta osallistuu talon hallintaan ja talon käytön sekä pihan kehittämiseen.

KERHOT:

Nuorten kerho kokoontui perjantai-iltaisin Veikko Koskisen johdolla, ohjelmassa mm. jalkapalloa, pingistä ja tietokoneen käyttöä.

4H-kerho on kokoontunut joka toinen viikko koululla. Koulun lakkauttamisen jälkeen nämä kerhot toimivat kylän nuorten yhteyssiteenä.

YHTEISTOIMINTA:

Yhteistyö oli tiivistä varsinkin Päijät-Hämeen maaseudun kehittämisyhdistyksen suuntaan, kun Esko Kilpinen toimi aktiivisesti yhdistyksen hallituksessa. Henrik Hausen oli Järvi-Suomen kylien hallituksen varajäsen ja Taimelan koulun johtokunnassa epävirallisena jäsenenä Ruorasmäen edustajana. Maksettiin jäsenmaksuja Päijät-Hämeen maaseudun kehittämisyhdistys ry:lle ja Järvi-Suomen Kylät ry:lle.

Osallistuttiin Pertunmaan kylien neuvoston toimintaan.

TIEDOTUS:

Kylän tapahtumista tiedotettiin mm. paikallislehtiin ja varsinkin kesätapahtumat olivatkin hyvin esillä lehdissä.

29.3.2001 Joutsjärvi-Ruorasmäen kyläyhdistys ry, kylätoimikunta

Palaute: henhaus@mbnet.fi

 Takaisin alkuun

 Takaisin etusivulle