JOUTSJÄRVI-RUORASMÄEN KYLÄTOIMIKUNTA

TOIMINTAKERTOMUS 1998

Kulunut vuosi oli kylätoimikuntamme 10:s toimintavuosi. Vuosi kului perinteisen vilkkaasti vaikka intoa hieman lamaannuttikin kyläkoulun loppuminen ja satamaprojektin lupien odottelu.

KYLÄTOIMIKUNTA:

Puheenjohtaja Esko Kilpinen
Varapuheenjohtaja Jyrki Nurminen
Sihteeri Veikko Koskinen
Rahastonhoitaja Henrik Hausen
Ravintolavastaava Eila Tuominen
Muut jäsenet Kaisa Tuomiharju, Eeva Hallivuori ja Timo Särkkä.

TILINTARKASTAJAT: Tilintarkastajina ovat toimineet Tapio Numminen Ja Seppo Kuoppala. Varalla Anja Tuomiharju.
KOKOUKSET: Kyläkokoukset pidettiin 31.3 ja 23.11.

TOIMINTA:

24.1 Lipunmyynti, makkaraa, kahvia ja munkkeja Vihantasalmirallissa Ruonintien varrella tuotti kylätoimikunnalle ylijäämää 670 mk.

7.2 Koululaisten ja kyläläisten retki Helsinkiin, Heurekaan ja jäähalliin Disneyn näytökseen.

8.3 Laturetki Suonteella Särkänniemestä Maljakiville, makkaranpaistoa. Aurinkoisesta säästä, kauniista luonnosta, koiravaljakoista ja yhteisolosta nautti noin 50 henkeä.

22.3 Kylätoimikunnan kokous

31.3 Kyläkokous. Valittiin kylätoimikunta ja suunniteltiin toimintaa, mm. Hirvilahden Pomorahoitettua laiturihanketta. Keskusteltiin toimista, joilla voitaisiin saada koulun lakkauttamispäätös muutettua. Toivotettiin tervetulleiksi kylän uusia asukkaita.

24.4 Kylätoimikunta. Järjestäytyminen (työnjako), kevään ja kesän toimintaa sekä mm. keskustelua luontoreitistön tarpeesta.

28.4 Tupaantuliaiset kielitoimisto Betafonsissa, kylätoimikunnan edustus.

9.5 Kylätoimikunnan järjestämät latotanssit Betafonsissa ja tutustuminen tähän kylän uuteen yritykseen.

10.5 Kylän ja koulun äitienpäiväjuhla koululla, opettajien ja muun henkilökunnan kiittäminen monivuotisesta työstä toimivan kyläkoulun hyväksi. Koulun 20 oppilasta ja koko kylä jäävät kaipaamaan kodikasta ja reipasta koulua.

2.7 Talkoot Hirvilahdessa: tanssilavan ehostusta jne.

4.7 Perinteinen rantakalailta tanssilla Hirvilahdessa. Osanottajia 133 maksanutta ja lisäksi lapsia ja järjestäjiä.

15.7 Kylätoimikunta osallistui "Pontulla soi" laulunäytelmän järjestelyihin. Näytelmä oli yleisömenestys oikullisesta säästä huolimatta.

19.7 Ruorasmäen kisailijoiden järjestämä Kukon kierros.

22.8 Näytelmien videokatselutapahtuma koululla.

19.9 Kylätoimikunnan edustus aktiivisen loma-asukkaan Pentti Paanasen 50-vuotisjuhlassa Heinolassa.

16.11 Kylätoimikunta. Keskusteltiin mm. alkavasta Leader III-seudun kehittämisohjelmatyöstä.

23.11 Kyläkokous, esillä mm. Hirvilahtihanke, Leader III-ohjelma, tietyöt, TVL:n soran tärvelemä kylän lentopallokenttä, ns. Savonseudun kiinteistön rappeutuminen ja kunnan työmatkakorvaukset.

11.12 Puurojuhla koululla. Joulupuuron lisäksi yhteislaulua ja kinkkuarvonta.

HANKKEET:

Hirvilahden satamahankkeen suunnittelu eteni ja tarvittavat luvat saatiin, suunnittelukokouksia pidettiin mm. 8.9. Aluetta siistittiin ja tanssilava Casinon lattiaa parannettiin heinäkuussa.

Koululle on lakkauttamisen jälkeen kehitetty mm. järjestöjen toimipistettä arkistokaappeineen ja kopiokoneineen sekä mikrotietokonepajaa kiinteistön talonmies-vahtimestarin Veikko Koskisen johdolla.

Koulun lakkauttamisen päätöksenteosta valitettiin Mikkelin lääninoikeuteen kirjelmällä ja kahdella lisäselvityksellä, mutta valitukseen tuli hylkäävä päätös 20.1.1999.

KERHOT:

Nuorten kerho kokoontui torstai-iltaisin Veikko Koskisen johdolla, ohjelmassa mm. jalkapalloa, pingistä ja tietokoneen käyttöä.

4H-kerho on kokoontunut joka toinen viikko koululla. Koulun lakkauttamisen jälkeen nämä kerhot toimivat kylän nuorten yhteyssiteenä.

Perhejumppa-piiri on kokoontunut viikoittain, osin kansalaisopiston piirinä ja osittain vapaaehtoisin talkoovoimin Eila Tuomisen johdolla.

NIMITYKSET JA MUISTAMISET:

Lomaneuvokseksi nimitettiin Eeva Jalonen rantakalaillassa 4.7. Hän on kylän pitkäaikainen kesäasukas ja mm. kolmen laulunäytelmän kirjoittaja ja ohjaaja sekä monen muunkin kylätapahtuman ideoija.

Muistettiin mm. Otto Ollikaisen ja Tuija Tonterin omaisia.

YHTEISTOIMINTA:

Yhteistyö oli tiivistä varsinkin paikallisen Pomoseitsikon suuntaan, kun Esko Kilpinen toimi aktiivisesti yhdistyksen hallituksessa. Pertunmaalla yhdistyksen toiminnasta tiedotettiin mm. keskustelutilaisuuksissa 9.6 ja 29.9. Henrik Hausen oli Järvi-Suomen kylien hallituksen varajäsen. Maksettiin jäsenmaksuja Pomoseitsikko ry:lle ja Järvi-Suomen Kylät ry:lle, jäsenyys piti tosin hoitaa henkilöjäsenten kautta kun kylätoimikunta ei ole rekisteröity.

Pertunmaan kylien neuvostoa ei ole pyynnöistä huolimatta kutsuttu koolle.

Koulun tulevaa käyttöä pohdittiin kunnan edustajien kanssa 20.5 ja 7.7. Koululautakunta päätti kylätoimikunnan esityksen mukaisesti palkata Veikko Koskinen koulun valvojaksi ja hoitamaan talonmiestehtäviä.

Kylän koululaisten vanhemmat kävivät tutustumassa Pynnölän, Taimelan ja kirkonkylän ala-asteisiin 13-19.1 ja vanhempainiltoja kouluvalinnasta järjestettiin mm. 19.1, 3.2 ja 17.2.

TIEDOTUS:

Kylän tapahtumista tiedotettiin mm. paikallislehtiin ja varsinkin kesätapahtumat olivatkin hyvin esillä lehdissä. Koulun muistokirjoitus julkaistiin Kylätoiminta-lehdessä nro 1/98. Kylän internet kotisivut löytyvät Järvi-Suomen kylien kotisivujen yhteydessä osoitteesta www.internetix.ofw.fi/jasky/ruorasmaki/.

Joutsjärvi-Ruorasmäen kylätoimikunta

Takaisin alkuun

Takaisin etusivulle